Рецептата е тези вкусни сладки 'Калии' са на моята леля. Тя беше актриса, пътуваше много и готвеше много. Когато и ходехме на гости винаги имаше страхотно меню с някакви чуждоземни манджи със засукани имена. 

За десерт често правеше калии защото знаеше, че много ги обичам. Като порастнах започнах да ги правя сама вкъщи, защото бяха лесни. Само не ми харесваше, че трябва да си горя ръцете за да ги стисна, но може да ползвате щипка.

Единствената разлика е, че тя ги правеше със сладко от бели череши, но и с червени се получава добре. Вместо сладко може да сложите захаросана череша (коктейлна череша), малко парче сушена портокалова кора, суров бадем. 

Продукти:

2 яйца,
1ч.ч. пудра захар,
1ч.ч. брашно,
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С. 

Разбийте яйцата с пудрата захар на крем. Прибавете ванилията и брашното. Продължете да бъркате с миксер, докато се получи хомогенна смес. 

Постелете плитка тава с хартия за печене. Намажете я леко с масло за да ви е по-лесно да отлепите сладките.

С помощта на малка лъжичка за кафе сипете от сместа. Оставете място между всяка сладка, защото при печене ще се разстелят.

Изпечете за няколко минути докато леко започнат да им се зачервяват краищата. 

Извадете ги от фурната, бързо ги отлепете с щпатула и ги стиснете с пръсти от единия край.  

 Действайте бързо със щипването, защото като изстинат се трошат. :)

В сгъвката на всяка калия сложете по една черешка от сладко или сушен плод по избор, така, че да заприлича на цветето Кала. 



0 Comments