Флоренция е символичният град на Ренесанса и една от най-популярните туристически дестинации. 

Неговият чар е безспорен благодарение на красотата на историческия му център, неговите паметници и ренесансови сгради, църкви, тесни улички. Всичко напомня за историята, непокътнат и жив, а също и чрез гастрономическите традиции като флорентинското Дзукото.

Цяла Италия познава добре вкуса на този известен десерт, но малко хора знаят за благородния му произход. В късния Ренесанс, когато Медичите били едно от най-могъщите семейства в Европа, тогавашната кралица на Франция Катерина Медичи племенничка на Лоренцо Великолепни, за да отпразнува пристигането на испанските посланици, поръчва торта за пищен банкет. 

Човекът, който бил помолен да приготви десерта бил Бернардо Буонталенти. Един от най-великите художници и интелектуалци от втората половина на 16 век, както и легендарният създател на сладоледа. Художникът създава парфе, което първоначално наричат "шлема на Катерина", тъй като се е смятало, че десертът е направен вътре в шлема, използван от пехотата по това време, наречен дзукотто(zucotto). 

На мен тази форма силно ми напомня и за куполът на Брунелески на прочутата в цял цвят катедрала на Флоренция - “Санта Мария дел Фиоре”.

Когато се ражда десертът е изглеждал много по-различно, отколкото сега. Основата била от пандишпан, а вътрешността съставена от рикота, какаови зърна и захаросани цитрусови плодове.  Съвременната версия датира от 30-те години на миналия век, когато десертът е преоткрит и адаптиран към новите вкусове. 

Куполът може да украсите по ваш избор. Някой наръсват обилно с какао или с пудра захар. Ако решите да го направите по Коледа, ви препоръчвам да го полеете с разтопен шоколад за по-празничен вид.

Днес ви предлагам моята версия, на тази вкусна и лесна торта, която  приготвих за рождения ден на татко преди месец. С нея участвам в сборника на Антонела "Торта за рожден ден" Опитайте и вие!

Продукти:

за маслен пандишпан:
4 яйца
70 г кристална захар
70 г бяло брашно 
30 г разтопено и охладено масло

за шоколадовия крем ганаш:
100 г тъмен или млечен шоколадов кувертюр
200 г сметана за разбиване 35%

за лешниковия крокан:
70г белени лешници
50г кристална захар
10г вода (1с.л.)
10г краве масло 
150г сметана за разбиване 35%



Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170С, без вентилатор. 

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем с миксера, на висока скорост. За да разберете дали сте разбивали правилно, сместа трябва да е утроила размера си и да е много пухкава и побеляла. 

Пресейте брашното и го добавете на части към яйцата, като бъркате със силиконова бъркалка внимателно отдолу нагоре. 

Накрая добавете малка част от сместа към разтопеното и охладено масло. Много е важно маслото да е изстинало, за да не скапе пандишпана. 
Разбъркайте го и го добавете внимателно към яйчената смес.

Намажете с олио и поръсете с брашно тортена форма с диаметър 26 см. Изсипете сместа и изпечете за около 30 минути, до суха клечка.

Извадете от формата и охладете блата на решетка. Ако формата ви не е с откопчаване, изчакайте 20 минути, преди да извадите блата от формата. 

Пригответе крема. Натрошете шоколада. Кипнете 100г сметана и я свалете от котлона. Сипете шоколада и го разбъркайте с шпатула, да се разтопи добре и да не останат бучки.

Оставете настрани да се охлади добре ганаша. 

Пригответе лешниковия крокан. Сложете силиконова или стъклена подложка на плота, върху която ще изсипете горещия крокан. Ако нямате такава подложка, сложете лист хартия за печене, под която има голяма дъска за рязане. 

Запечете ядките на сух тиган(за 2-3 минути), като ги бъркате периодично, на средно силен огън или фурна (150С за 10-15 минути).

В тиган сипете захарта и водата. Разбъркайте отначало и оставете на средно силен огън да се разтопи захарта, след което да се карамелизира. След като захарта стане златна на цвят, добавете запечените ядки. Разбъркайте енергично и гответе около минута, като не спирате да бъркате.  

Накрая добавете кравето масло към карамела, разбъркайте добре и изсипете сместа върху силиконовата подложка, като с помощта на шпатула разстелете колкото можете карамела. 

Изчакайте да се охлади добре и нарежете с нож на ситно.

Сметаната, която сте отделили за разбиване (250г) съхранявайте в хладилник, за да се изстуди добре. След това я разбийте на крем. 

Прибавете разбитата половината от разбитата сметана към шоколадовия ганаш.  

А другата половина към студения и натрошен на ситно крокан. 

Време е за асемблиране. Разрежете тестото на две тънки платки по 1-1.5 см дебелина и нарежете едната част на триъгълници. 

Изберете кръгла куполообразна купа(стъклена или пластмасова) с диаметър около 18-22см.  Облечете я със стреч фолио(може и алуминиево) и наредете триъгълниците пандишпан плътно един до друг като редувате, през един да са с кората надолу. С помощта на четка ги навлажнете добре с ром. 

📌Ако приготвяте тортата за деца, може да замените рома с прясно мляко и ванилия. 

Сипете крема с крокан, изравнете. Върху него изсипете шоколадовия крем ганаш и затворете с капаче от пандишан. 

Напръскайте пак леко с ром, покрийте тортата със стреч фолио и я сложете в хладилника за 5-6 часа да стегне, най-добре за 1 нощ. 

На следващия ден, махнете фолиото и я обърнете в плитка чиния. 

Украсете краищата на триъгълниците със сметана и сервирайте.

Con questa ricetta partecipo al contest di Antonella da La casetta di cioccolato - Torta di compleanno.



Grazie mille di Gi60 da cookaround per la ricetta!

7 Comments

Che delizia, bentornata.
Maria said…
Grazie Fabiola, baci
Sono stato molto bello questo dolce.
Complimenti a tuo padre.
Un bacio.
Laka kuharica said…
Che un dolce meraviglioso. Si dovrebbe vincere al concorso.
Unknown said…
Много ми хареса! Браво! Бързо, лесно и красиво :))) Поздравления :)))
ciao complimenti per il tuo blog!!mi piace moltisssssimoooo!!da oggi ti seguirò con interesse!!!e poi sai che lo zuccotto è il dolce preferito da mia madre e glil'ho fatto solo una volta?! mi sa che ora mi tocca proprio rifarglielo ho pure la tua stupenda ricetta da provare!!!=))) grazie a presto buona serata valentina di ominipasticcini
ps.se ti va di fare un saltino da me mi farebbbe molto piacere!=D
Daniela said…
Complimenti questo zuccotto è favoloso. Ciao Daniela.