Торта Бароци - традиционен десерт от Модена * Torta Barozzi - la storica torta di Vignola
Торта Бароци е историческа торта от Виньола - малко градче до Модена, богата на черен шоколад и с аромат на кафе. Не очаквайте да видите истинска торта, като познатите ни с блатове и крем. На торта Бароци не и трябва никаква украса, защото е уникално вкусна!
Рецептата е тайна и запазена марка, която е регистрирана от създателя на тази вкусна торта, така че по-долу е рецептата за торта Бароци е вариант, който най-много се доближава до оригиналната.
Тортата е измислена още през 1886 г. и наречена "Черна торта". През 1907 г. създателят и Еудженио Голини решава да я посвети на своя известен съгражданин, архитект Якопо Бароци.
Това е влажна шоколадова торта с приятен алкохолен вкус, който се усеща заедно с аромата на кафе и се сливат с богатата шоколадова основа. Когато отхапете парче от нея веднага усещате хрупкавата коричка и меката шоколадова среда. Донякъде напомня на кексчетата Лава с течен шоколадов център, но тук шоколадът не е толкова течен, просто е мек. Разкошен десерт за всички любители на шоколада.
Нито името, нито рецептата някога са се променяли оттогава. Торта Бароци е шоколадова наслада базирана на черен шоколад, масло, яйца, кафе и ром.
Десерт, в който се смесват прости съставки, за да се създаде уникална комбинация. Приготвя се за кратко време и не изисква специални готварски умения.
За първи път чух за торта Бароци преди десет години от един романтичен филм "Кулинарен дуел". Стори ми се интересна и много шоколадова. Затова се поразрових из нета и разгледах всички рецепти, които намерих. Имаха много малки и несъществени разлики, затова си избрах една от тях и набързо пригових тортата. Оттогава съм я правила няколко пъти и винаги събира овациите.
Вчера ми се ядеше нещо лесно за приготвяне и шоколадово. Разгледах няколко рецепти и изведнъж се сетих за торта Бароци. Един час по-късно тортата вече изстиваше. Дори не я изчаках да престои една нощ както повелява традицията. Това е истинска шоколадова фантазия за сетивата!
Затова реших да я изтупам от прахоляка и да я ви покажа отново...мисля, че тази торта наистина го заслужава!
250 г шоколад за готвене (минимум 65-70%)
150 г захар (сложих 100г)
80 г масло
4 яйца (200г)
80 г бадемово брашно (или фъстъчено)
10г ситно смляно кафе
50мл тъмен ром
щипка сол
180 г шоколад за готвене (минимум 65-70%)
100 г захар (сложих 60г)
60 г масло
3 яйца (150г)
60 г бадемово брашно (или фъстъчено)
7г ситно смляно кафе
35мл тъмен ром
1/2 щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180С.
Разтопете шоколада на водна баня с маслото. Като вариант може да го загреете в микровълнова фурна за около 50-60 секунди. След това разбъркайте енергично за да се доразтопи шоколадът и да се смеси добре с разтопеното масло.
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол и отделете настрана.
Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Прибавете кафето и рома. Разбийте добре.
Добавете леко охладения, но все още течен шоколад, разбийте. Накрая изсипете бадемовото брашно и разбийте докато се получи хомогенна кексова смес.
На порции добавете белтъците и внимателно със шпатула смесете в шоколадовата смес. Получава се лека и въздушна хомогенна смес.
Намажете с масло форма за печене с приблизителни размери 30х20 см или диаметър 24-26см.
Изсипете сместа и я изравнете.
Изпечете я за около 25-30 минути. Проверете с клечка дали е готова тортата. Ако клечката излиза суха, значи е готова.
Извадете я от фурната и я охладете на решетка. В зависимост от формата, може да я обърнете.
Традиционно тортата се оставя да престои една нощ преди да се сервира. Сърце обаче не трае и я изчаках само да изстине добре. Не намерих разлика във вкуса веднага и на следващия ден. Така, че това оставям на вас дали ще изтраете да обикаляте като гладен котарак около нея или не. 😁
Източник: https://www.ricettedellanonna.net/torta-barozzi/
20 Коментари
Много усмихнати предколедни дни!
Прегръдки и страхотна вечер!
ciao
Прекрасна е!
И на теб желая хубави и незабравими празници!
Прекрасно изглежда твоето изпълнение!
и аз я правих, мога да потвърдя, че е наистина една шоколадова фантазия!
Поздрави,
хубави, благословени и щастливи празници, Диана
Това име ми напомня за един много весел филм, в който се съревноваха готвачи, италианско жури... .и единия отбор правеше торта Бароци с тайната съставка ... :)) и половината филм се завъртя около това.
Ще пробваме твоята, да видим дали наистина си е заслужила участието във филм :)
Поздрави, Мими и хубави празнични дни!
@Дани, мерси, хубави празници и на теб!
@Зиче, ох много калорично, ама толкова вкусно пък :) Прегръдки и хубави празници ти желая!
@Stefania, grazie mmille, ciao e tanti auguri!
@Federica, grazie, tantissimi auguri anche a te a la tua famiglia! abbraccio
@Мъх, радвам се, опитай я и няма да съжаляваш, гарантирам ти! Хубави празници и на теб!
@Дианка, благодаря ти мила, хубави празници ти желая! Прегръщам те!
@Пепи, точно от там се поинтересувах от тортата и издирих рецептата. Тортата наистина е много добра и шоколалдова :) Хубави празници и на теб скъпа! прегръдки!
Molto buona questa torta al cioccolato.
Spero di condividere con te tante ricette.
Tanti baci
Сега се замислям за тази, но се чудя дали е подходяща за деца предвид кафето и рома в нея ?
Алкохолът може да го замените с есенция, с аромат на ром. Има такива в супермаркетите. Няма да слагате 50г, ще сложите малко, защото са с по-наситен аромат. Ако имате Марсала, може да сложите мъничко от него, а разликата го грамажа на рома сложете вода. Така ще се запази консистенцията на тортата. Марсалата е слабо алкохолна, но ще даде аромат.
Друг вариант е да направите торта Капрезе, тя е подобна на Бароци. Там има 1с.л. ром, който може да го пропуснете, като я правите за деца https://www.mycookingcreations.com/2021/03/torta-caprese-ricetta-tradizionale.html
Ще се радвам да споделите, на коя торта сте се спряла и дали ви е харесала. Лека вечер!