Рецептата за печено агнешко със зелен ориз е семейна. Научила съм я от моя баща, а той от дядо. Дядо беше от Еленския балкан и там това ястие се е наричало "бяло яхния". Приготвяли са го на котлона, с парчета агнешко, малко ориз, много зелен лук и копър. 

С времето малко съм поизменила рецептата, защото обичам да приготвям агнешкото месо на бавен огън във фурната, докато кокала се отдели от месото, но съм запазила основното - вкусния ориз с много, много пресен лук и копър. Въпреки, количествот лук, което се слага, след задушаването не се усеща, а се балансира перфектно с копъра. Уникално вкусна комбинация.

Винаги приготвям рецептата за Великден, защото е любимата на татко.😍

Много свежа, пролетна рецепта. 

Продукти:
(за 6 порции)

1 кг агнешко месо (ако е с кокал, поне 1.5кг)
 сол
черен пипер
200мл бяло вино
3-4 скилидки чесън
4-5 с.л. олио или зехтин

за ориза: 
200г перлен ориз или едрозърнест
15-20 стръка зелен лук
500мл зеленчуков бульон (или вода)
3 с.л. олио
сол
черен пипер
1 връзка копър
 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200С. 

Сложете месото (цяло парче, ако е бут или на порции) в голяма и дълбока тава. 

Поръсете го със сол, черен пипер и зехтин.  

Разпръснете скилидките чесън в тавата, без да ги белите. 

Полейте месото с бялото вино. Покрийте добре тавата с алуминиево фолио. 

Сложете тавата във фурната, изчакайте 15 минути и я намалете на 150С. Печете месото за около 2-3 часа. Времето на печене зависи дали сте сложили цяло парче агнешко или на порции. Ако е цяло парче, времето на печене е 3 часа.

След около два часа пригответе ориза. Нарежете лука на ситно. Запържете го съвсем леко в няколко лъжици мазнина в тенджера. 

Добавете ориза и го запържете. Изисипете бульона или водата, сложете капак и задушавайте на слаб огън за 10-15 минути. Изключете котлона, добавете ситно нарязания копър, разбъркайте. Оставете покрит, докато агнешкото месо се сготви.

Извадете агнешкото от фурната, може да махнете кокала, ако сте пекли бут и разделете месото на порции. 

Изсипете ориза в тавата и го объркайте добре със соса, който се е образувал от печеното месо. 

Върнете го във фурната за 10-15 минути на 180С. Важно е ориза да остане леко по-сочен и мазен, в повече сос.

Извадете и сервирайте.

0 Comments